DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
aktualizováno: 30.08.2015 09:10:41 

Makrobio Liberec

Bezlepková strava

Tyto stránky již nejsou aktualizovány, od dubna 2011 jsou v provozu nové stránky www.makrobio-liberec.webnode.cz

 

 

 

   Bezlepková strava nejen pro bezlepkáře

 

O bezlepkové dietě se mluví většinou ve spojení s celiakií a alergií na lepek; méně se už ví, že je vhodná při onkologických onemocněních, při chorobách srdečních a nervové soustavy, při stavech dlouhodové únavy a při rekonvalescenci.

Protože v naší obvyklé stravě je alfou - omegou pečivo a protože mouka používaná pro průmyslové pečení je šlechtěná tak, aby obsahovala co nejvíce lepku, s cílem co nejnadýchanějšího a nejvláčnějšího pečiva, znamená lepek zátěž i pro zdravý organismus.

Velmi zjednodušeně jde o to, že při trávení se výživa dostává do krve přes klky tenkého střeva; pokud ale potrava obsahuje přílišné množství lepku, nebo si tělo vytváří na lepek protilátky, dojde k tomu, že klky se zanesou (zalepí) a tělo nemůže  výživné látky vstřebat, čímž dochází vlastně k podvýživě těla a k dalším poruchám. Mimochodem - kvalifikované odhady uvádějí, že jenom 10% celiaků o své diagnóze ví... více na www.bezlepkovadieta.cz

Bezlepková strava je většinou vnímána jako strava připravená z deproteinované pšenice upravené na povolenou hodnotu lepku. Mnohem přirozenější, zdravější a chutnější variantu nám ale sama příroda nabízí v přirozeně bezlepkových obilovinách a pseudoobilninách - jáhly, rýže, pohanka, kukuřice a amaranth.

www.prirozenebezlepku.webnode.cz  Právě vychází bezlepková kuchařka pod názvem Přirozeně bez lepku a bez mléka, ve které najdete recepty na jídla z přirozeně bezlepkových obilovin, s verzí pro makrobiotiky a vegany, s návody na souběžnou přípravu obvyklé a dietní stravy. V kuchařce najdete průvodce surovinami a tepelnými úpravami, doporučené složení jídelníčku, terminologie týkající se bezlepkové a zdravé stravy, recepty na obvyklá jídla i na nepříliš známé využití celých zrn, na využití rostlinné bílkoviny - luštěnin a výrobků ze sóji místo masa, makrobiotické dezerty i zákusky a cukroví s ambicí nahradit oblíbené moučníky, tipy na rychlá jídla ze zbylých obilovin, na ranní obilné kaše, na jídla na cesty a podobně.

 

Na webu www.prirozenebezlepku.cz  najdete informace o kuchařce.www.prirozenebezlepku.webnode.cz 

      

 

Tyto stránky již nejsou aktualizovány, od dubna 2011 jsou v provozu nové stránky www.makrobio-liberec.webnode.cz