Tyto stránky již nejsou aktualizovány, od dubna 2011 jsou v provozu nové stránky www.makrobio-liberec.webnode.cz
Z vašich dopisů...
8. 11. 2010
Milé dámy, rádi bychom s mužem strávili pár dní v Liberci.
Mohli-li byste mi poradit, kde se ubytovat, abychom se mohli u vás stravovat ? Termín k této návštěvě je 17. až 2O. listopadu. Kde sídlí vaše stravovací centrum ? Máte-li čas odpovědět, budu ráda.
Stravovací centrum nemáme, řešíme to tak, že naši členové si objednají dopředu oběd a jednou týdně si uvařený oběd vyzvednou v prodejně zdravé výživy Jo-Bio ve svých uzavíratelných miskách.
28. 8. 2010
Dobry den, chtela bych poprosit o recepty na tyto dezerty: Dortík s jahodami rozmíchanými v jáhlovém krému, Meruňkový dortík s čokoládovou - agarovou polevou a Jablečný koláč sypaný kokosem z rýžového těsta a kukuřičné mouky. Predem dekuji za odpoved, Kristyna Forejtova
Recept na jahodový míchaný dortík je ode dneška na webu v sekci recepty pod pořadovým číslem 18 b), meruňkový dortík pod č. 17 je poupraven o čokoládovou polevu a jablečný koláč pod č. 19 uděláte podle receptu na jáhlový jablečný koláč, jenom místo jáhel použijete stejné množství uvařené celozrnné rýže.
17. 2.2009
Dobry den, muzete mi prosim napsat recept na svestkovy kolac z jahel, cokoladovy jahlovy dortik s orechy
a ryzovo jahlovy kolac drobenkovy s povidly? Dekuji moc Čechová
Základní recept na koláče jsou v sekci Recepty. Na těsto z jáhel naklademe švestky, které jemně prosolíme, aby se vytáhla sladkost ovoce, na ně nasypeme drobenku- také viz recept. Rýžovo - jáhlový koláč je jiný pouze v tom, že vmícháme podíl rýže. Jáhlový dortík nově najdete také v receptech.
30.1.2009
Díky, musím Vám napsat, že jsem si zase náramně pochutnala - ty karbanátky a vůbec všechno bylo tak strašně výborný - moc díky a přeji také krásné dny a už se těšim na další obídek.
Marie Hnilicová
28.1.2009
Dobré odpoledne, sice mi ještě nepřišla odpověd na pondělní dotaz, ale zkouším psát znovu.
Mé žádosti z pondělka asi nebude vyhověno, tak bych moc prosila o zaslání těchto receptů, jak umožňujete v sekci ídelníček.
- cizrna s celerem a dýní - rýže obalená v řese Nory - čočkové karbenátky - zapečené cuketové misky - svíčková omáčka se seitanem - plněné jáhlové knedlíky
Měla bych zájem o všechny recepty které jsou v Archivu jídelníčků a
nejsou uvedeny v Receptech, ale chápu že nemáte tolik času. Mohli byste
mi alespoň doporučit literaturu z které čerpáte, nebo recepty vymýšlíte vy?
Děkuji za Váš čas a budu netrpělivě očekávat odpověď.
Marcela Švédová
Vyžádané recepty nově najdete v sekci Recepty. Inspiraci čerpáme z makrobiotických kuchařek od Dagmar Lužné, Ivy Chourové, z kurzu s Janou Sokolovou a z našeho středečního vaření, ve kterém jde hodně právě o zkoušení nových postupů, kombinací a experimentů. Recepty z archivu jídelníčků opravdu v dohledné době nechystáme sepsat z časových důvodů, ale jednou snad...:)
8.1.2009
Dobrý den, můžu poprosit o recepty na tyto skvěle vypadající dezerty:
Švestkový koláč z jáhel s kukuřičnou drobenkou - Pečený jáhlový koláč s jablky a ořechy - Rýžovo- jáhlový koláč drobenkový s povidly
Děkuji, Jan Chalupa, Praha
V sekci Recepty na našich webovkách najdete přímo jablkový koláč, o který žádáte, jenom místo kokosu, který je na obrázku, jej posypete strouhanými ořechy (lepší jsou lehce opražené). U švestkového a povidlového koláče jde vždy o stejné těsto, jenom s tím rozdílem, co na něj nakladete:). Obecný postup k přípravě koláče včetně drobenky najdete před recepty na koláče.
5.1.2009
Jak se vlastně těsto v MB stravě spojí? Nikde jsem vajíčka neviděla. Já je také nejím, paní Lužná ani Chourová je v knížkách nemají. Ale říkala paní Lužná, že jedno vajíčko neškodí. Ale když vezmete klasické recepty, tak tam jsou pokaždé. Tak se ptám, jak je možné, že vy jste recepty psali a jak jsem četla, pochutnali jste si co těsto drží pohromadě? Nám by se to určitě rozpadlo.
Jaroslava Dvořáková, bydlím v Českých Budějovicích
Pokud jde o moučníky ze špaldové mouky, ty drží bez problémů, proto se z ní dají dělat i štrůdly apod. U bezlepkových dezertů, kde se používá kukuřičná, jahelná, pohanková a amaranthová mouka jako pojivo funguje olej a škrob, ale například u štrůdlu už si bez vajíčka nevystačíte. Co se týče koláčů, tam ani moc pojiva nepotřebujete, protože většinu jich připravujeme z uvařených obilovin, oleje a mouky, takže tato hmota drží pohromadě dobře. Další možností je tzv. piškot, který se připravuje z kukuřičné krupice (viz Recepty), a ten je zase pojen pečením všech ingrediencí. Takže- pokud zrovna neprahnete po nadýchaném zákusku, dá se makrobioticky připravit spousta "spojených" dobrot.
26.11.2008
Dobrý den, moc Vás zdravím z Opavy. Velmi ráda si prohlížím Vaše stránky a tiše všem libereckým příznivcům mb závidím. To u nás ještě žádná taková vlaštovka nevzlétla. Sama bych se i ráda do něčeho takového zapojila...ale žádné jiné mb nadšence ve svém okolí bohužel neznám. Je skvělé, že jste se v Liberci sešly taková bezva parta ! Moc Vám fandím a přeju ať se vám moc moc daří :-) !
Přeji Vám hezký den a příjemný předvánoční čas. Vanda Svobodová
15.11.2008
Koupila jsem si kuchařku od p.Janouškové a knihu o makrobiotice vzhledem k tomu že mám dlouhá léta cukrovku. Pro zhoršené potíže jsem se rozhodla zkusit praktikovat makrobiotiku zatím jsem v začátcích a ráda bych některé recepty vyzkoušela a udělala si v tom více jasno. Cukr jsem hodně snížila i jsem trochu ubrala kla, pokračuji dál a budu vytvářet recepty a sledovat Vaši rubriku. Jitka Slancová
14.11.2008
Musíme vás jen chválit, přiznám se, že jsme trošku nedůvěřivě otvírali krabičky s obědem, neboť kombinace na jídelníčku byla pro nás dosti zvláštní. Ale všichni jsme byli překvapeni, že oběd byl víc než výborný, moc nám chutnalo, zvláštní kombinace surovin, ale výsledek výborný.
Děkuji a přeji hezký víkend, Dáša Kostková